Naziv šjora dolazi od talijanske riječi signora i u srednjoj Dalmaciji upotrebljava se za gospođu. I njihova je rajčica gospođa, moglo bi se reći, dama, lady među rajčicama! Slatka je, ukusna i sočna, najsličnija starim, autohtonim sortama koje su rasle u primorskim vrtovima. Nedavno je podignut nasad posebne sorte namijenjen preradi, tako da su proizveli i tržištu ponudili proizvod pod nazivom Šjora Pomidora – Pasirana dalmatinska rajčica, koji je prirodan, bez konzervansa, aditiva i dodatka šećera. Njihova pasirana rajčica pripremljena je isključivo od vlastitih zrelih plodova, po uzoru na zimnice kakve su spravljale naše bake, a njezinu kvalitetu i ispravnost jamči Laboratorij za ispravnost hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
Pasirana dalmatinska rajčica Šjora Pomidora, 700ml
4,50 €
Sastojci: rajčica, sol (0.5%). Bez šećera i aditiva
Pakovanje: 700 ml
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja čuvati u hladnjaku i potrošiti u par dana.
Dostupnost: Dostupno
Sedna d.o.o.
Side Košutić 10, Zagreb 10 000
Tvrtka Sedna osnovana je 2005. godine. Nastala je iz ljubavi temeljene na tradiciji obiteljske poljoprivredne proizvodnje koja traje više od pola stoljeća. Na dan njezina osnutka u Sunčevu je sustavu otkriveno novo nebesko tijelo koje su astronomi nazvali Sedna pa je tvrtka dobila ime upravo njemu u čast. Od tada do danas rasla je, razvijala se i proizvela na tisuće tona najukusnijih, suncem obasjanih plodova - domaće rajčice. Iako je sjedište tvrtke Sedna u Zagrebu, plantaža je u Zadarskoj županiji, u Sv. Filipu i Jakovu. Njezina je posebnost najbolja kombinacija tehnologije i lokalnih elemenata okolice Ravnih kotara – najplodnijeg dijela Dalmacije.